Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Ένα δέντρο κατευθείαν από τον Αϊ-Βασίλη!



     Αυτό το δέντρο δεν ήταν ξύλινο, ούτε πλαστικό, δεν ήταν καν τρισδιάστατο! Αυτό το δέντρο μας το έστειλε ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης για να μετράμε τις ημέρες μέχρι να τελειώσει το σχολείο! Θεώρησα ουτοπικό να μετράμε τις μέρες για τα Χριστούγεννα, αφού δεν θα είμαστε εκεί ανήμερα για να το γιορτάσουμε! Έτσι, εγώ, ο Άγιος Βασίλης, έκανα τα εξής:


  • Έκοψα ένα τρίγωνο από πράσινο κανσόν κι ένα ποδαράκι για το δέντρο.
  • Αγόρασα από τα Jumbo σοκολατάκια σε διάφορα χρώματα, καθώς και κόκκινα πουγκάκια από τούλι, το μικρότερο μέγεθος.
  • Έκοψα απλό χαρτί Α4 σε τετραγωνάκια και πάνω έγραψα τις ημέρες του Δεκεμβρίου, από το 1 ως το 23, χωρίς τα σαββατοκύριακα. Κόλλησα με χαρτοταινία ένα νούμερο πάνω σε κάθε σακουλάκι. Αυτό το έκανα όταν ακόμη τα πουγκιά δεν τα είχα σουρώσει, επειδή στο σουρωμένο τούλι δεν κολλούσε καλά η ταινία.
  • Έγραψα συνολικά 17 (!) γράμματα από τον Άγιο Βασίλη, ένα για κάθε ημέρα, όπου σε κάθε ένα μας έγραφε τα νέα του, μας πρότεινε μια γιορτινή δραστηριότητα και μας ενημέρωνε για πιο καλό παιδάκι προοριζόταν το σοκολατάκι. Φυσικά, δεν παρέλειπα να βάλω μέσα τα σοκολατάκια.
  • Τη Δευτέρα το πρωί πήγα νωρίς και άφησα το δέντρο μαζί με τα πουγκιά πάνω σε ένα τραπέζι. Έκανα την πολύ ανήξερη και ρωτούσα κάθε παιδί που ερχόταν: "εσύ το έφερες αυτό το δέντρο; Μήπως ξέρεις ποιανού είναι; Μα ποιός να το έφερε; Μήπως είδατε κανέναν;" και μάλιστα όταν το πείραζαν τους έλεγα "μην το πειράζετε γιατί είναι ξένο και μπορεί να έρθει ο ιδιοκτήτης του να το ζητήσει"... χιχιχιχι!!
  • Έπειτα τους είπα "ε, αφού το έχουμε που το έχουμε, ας το στολίσουμε στον πίνακα". Έτσι, καρφίτσωσα το δέντρο στον πίνακα και τα πουγκιά πάνω στο δέντρο με πινέζες για φελοπίνακα.
  • Για να μη μπερδευτώ, έβαλα τα ονόματα των παιδιών στα σακουλάκια με αλφαβητική σειρά και ανάλογα με αν το παιδί ήταν αγόρι ή κορίτσι, έβαζα και το ανάλογο χρώμα χαρτιού περιτυλίγματος. Επίσης, σε συνεργασία με τη συνάδελφό μου, είχαμε βγάλει τις δραστηριότητες τις κάθε ημέρας, οι οποίες ήταν συγκεκριμένες, έτσι ώστε και οι δουλειές να βγαίνουν αλλά και τα παιδιά να χαλαρώνουν από τις ετοιμασίες και να το διασκεδάζουν.
  • Στις δραστηριότητες που είχαμε σχεδιάσει, φροντίσαμε να υλοποιήσουμε τις πιο κουραστικές από αυτές, τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και αφήσαμε τις πιο χαλαρές για τις Δευτέρες και τις Παρασκευές, όπου τα παιδιά παρουσιάζουν λιγότερη όρεξη και παραγωγικότητα.
  • Όλα τα γράμματα άρχιζαν και τελείωναν με το γνωστό "χο-χο-χο", πράγμα το οποίο ξετρέλαινε τα παιδιά και τα έκανε να χειροκροτούν σε κάθε πρόταση που τους διάβαζα!
  • Οι δραστηριότητες ήταν οι εξής:
     1. Χαιρετισμός Άγιου Βασίλη (μας εξηγεί ότι αυτός μας έστειλε το δέντρο) 
     2. Στολισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου του σχολείου.
     3. Διακόσμηση των παραθύρων με χριστουγεννιάτικα σχέδια.
     4. Κατασκευή χριστουγεννιάτικων καρτών.
     5. Ανάγνωση βιβλίου με θέμα τη γέννηση του Χριστού.

     8. Ψυχοκινητικό: ο μύθος των καλικαντζάρων.
     9. Κατασκευή κηροπηγίων από γυάλινα βάζα με ρεσώ (για να βλέπει καλύτερα ο Αϊ-Βασίλης το       βράδυ που ταξιδεύει)
     10. Γράμμα στον Άϊ-Βασίλη.
     11. Κατασκευή ημερολογίων σε σχήμα ροδιού.
     12. Ανάγνωση χριστουγεννιάτικης ιστορίας.

     15. Κουκλοθέατρο: το κοριτσάκι με τα σπίρτα.
     16. Κατασκευή πρόσκλησης για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή.
     17. Κατασκευή διακοσμητικών στεφανιών.
     18. Παρασκευάζουμε κουραμπιέδες.
     19. Εκκλησιασμός & τύλιγμα κουραμπιέδων. Πακετάρισμα κατασκευών σε σακουλίτσες.

     22. Γιορτή!
     23. Ο Αϊ-Βασίλης κάπου έκρυψε ένα κουτί με σοκολατάκια για όλους. Κυνήγι θησαυρού!


Εσείς φτιάξατε κάποιο παρόμοιο δέντρο για τα Χριστούγεννα;
Πώς φάνηκε στα παιδιά;

4 σχόλια:

Blogging tips