Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ο Σεπτέμβρης στο Ολοήμερο



     Φέτος έχω αναλάβει το ολοήμερο τμήμα για όλη τη χρονιά. Είναι αρκετά διαφορετικό από το να αλλάζεις βάρδιες! Καταρχήν, είναι σαν να λειτουργούν στην ίδια τάξη δυο παράλληλα τμήματα, αφού η κάθε νηπιαγωγός είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για όσα διδάσκονται τα παιδιά στο ωράριο της. Επομένως, η δουλειά που γίνεται στο ολοήμερο είναι σημαντικό να προβάλλεται ξεχωριστά στους γονείς, ώστε και εκείνοι να κατανοούν ότι ολοήμερο δε σημαίνει απλώς φύλαξη, αλλά σημαίνει και επιπλέον εκπαίδευση των παιδιών, τόσο στην ώρα του φαγητού και της χαλάρωσης, όσο και στους τομείς του ΔΕΠΠΣ. Έτσι μόνο μπορεί το ολοήμερο να σταθεί, μετά από τις αλλαγές των ωραρίων.

     Το δικό μου τμήμα για φέτος αποτελείται από 5 παιδιά, τα οποία στη συνέχεια έγιναν 6. Σας το τονίζω αυτό, γιατί θα παρακάτω θα δείτε να κάνουμε εργασίες που θέλουν άνθρωπο από πάνω και είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν σε ένα τμήμα με 20 και 25 παιδιά. Ούτε εγώ δε θα τις υλοποιούσα έτσι αν ήμουν πρωινή!!

     Σε αυτή την ανάρτηση σας παρουσιάζω κάποιες από τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε μέσα στο Σεπτέμβριο!


1. Τα συρταράκια




     Αρχικά δημιούργησα ξεχωριστά συρταράκια για τα παιδιά του ολοήμερου, πέρα από αυτά που έχουν για το κλασικό τμήμα. Το έκανα αυτό με σκοπό να αναδειχτεί μέσα από τις εργασίες η δουλειά που γίνεται στο ολοήμερο. Επειδή, όμως, δεν υπήρχε μελάνι στον εκτυπωτή για να τυπώσω τις φωτογραφίες των παιδιών, σκέφτηκα να φτιάξουν μόνα τους τη δική τους φωτογραφία! Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαριτωμένο!


2. Ο πίνακας καθηκόντων




     Έπειτα, φτιάξαμε έναν πίνακα καθηκόντων για το ολοήμερο, μια νοικοκυρά για κάθε μέρα! Επειδή είμαστε μόνο κορίτσια, τον ονομάσαμε "Οι νοικοκυρές του Ολοήμερου"!


3. Το όνομα μου




     Δουλέψαμε πάνω στο όνομα μας φτιάχνοντας αυτά τα υπέροχα στρογγυλά βιβλιαράκια. Δουλέψαμε 2 μέρες πάνω σε αυτό. Δεν μπορώ να θυμηθώ από ποιό ιστολόγιο τα βρήκα, αλλά είναι παρόμοια με αυτό.


4. Το δέντρο των εποχών




     Με δαχτυλομπογιές σχηματίσαμε δεντράκια και με σταμπαδόρους τα φθινοπωρινά τους φύλλα! Εγώ τους σχεδίασα μόνο τον κορμό. Πολύ όμορφη εργασία! Κάθε εποχή θα φτιάχνουμε και το αντίστοιχο δέντρο!


5. Σταυρόλεξο




     Καθώς ασχοληθήκαμε και με τα φρούτα του φθινοπώρου, δουλέψαμε τις λέξεις των φρούτων και συμπληρώσαμε αυτό το απλό σταυρόλεξο που θα βρείτε εδώ. Ήταν η πρώτη φορά που τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με κάτι τέτοιο.


6. Βροχερό κολάζ




     Δεν έχει πολλή πλάκα αυτό το κολάζ; Αρχικά, βγάλαμε φωτογραφίες κρατώντας ένα ραβδί. Έπειτα, τύπωσα ασπρόμαυρα τις φωτογραφίες, το κάθε παιδί ζωγράφισε τη δική του, τις κόψαμε, ζωγραφίσαμε με πινέλο και τέμπερα το δέντρο, τα σύννεφα και τη βροχή σε γαλάζιο χαρτί. Στη συνέχεια, εκτύπωσα ομπρέλες, τις ζωγράφισαν, τις έκοψαν και όλα μαζί τα κολλήσαμε στο χαρτί! Γράψαμε και τη λέξη "ΒΡΟΧΗ"!


7. Ο σκαντζόχοιρος






     Άλλο ένα κολλάζ που καλλιεργεί πολύ και τη λεπτή κινητικότητα! Κολλάμε στο σκαντζόχοιρο αγκάθια από πλαστικά καλαμάκια, τα οποία τα παιδιά κόβουν μόνα τους και τα τοποθετούν όπως νομίζουν! Στο τέλος γράψαμε και τη λέξη "σκαντζόχοιρος" αλλά ήταν δύσκολη, κακά τα ψέμματα!!


8. Νεκρή φύση




     Αφού είδαμε και επεξεργαστήκαμε πίνακες νεκρής φύσης, κάθε παιδί έφτιαξε τον δικό του! Σε καφέ χαρτόνι κόψαμε και κολλήσαμε καρό χαρτόνι για τραπεζομάντηλο και φρούτα φθινοπωρινά!


9. Διακοσμητικά βάζα






     Με ακρυλική μπογιά τα παιδιά ζωγράφισαν απλά γυάλινα βαζάκια, πάνω στα οποία τους είχα κολλήσει ένα χαρτόνι σε σχήμα μήλου για στένσιλ. Έπειτα, το ξεκολλήσαμε και έφτιαξα λίγο το περίγραμμα με κόλλα χρωματιστή UHU για να φαίνεται πιο καθαρά ότι είναι μήλο. Βάλαμε μέσα και κεράκι και στο χείλος κόλλα και γκλίτερ!


10. Αγώνες κοψίματος




     Έφτιαξα αυτές τις καρτέλες με γραμμές ίσιες, καμπύλες και ζιγκ-ζαγκ και κόλλησα πάνω μικρά αυτοκόλλητα. Έπειτα, το παρουσίασα στα παιδιά σαν παιχνίδι με πίστες, όπου οι κίτρινες κάρτες είναι η πρώτη πίστα, η μπλε η δεύτερη και η ροζ η τρίτη! Κάθε κάρτα που θα κατάφερναν να κόψουν θα την έπαιρναν σπίτι τους (μαζί με τα αυτοκόλλητα φυσικά) και θα περνούσαν στην επόμενη πίστα! Αυτό το παιχνίδι τους άρεσε πολύ, ενώ δούλεψαν πάνω στη λεπτή κινητικότητα!






11. Κάρτες κεντήματος




     Άλλη μια δραστηριότητα ανάπτυξης λεπτής κινητικότητας. Εκτύπωσα χρωμοσελίδες από φύλλα, τα παιδιά τα ζωγράφισαν, τα έκοψαν και εγώ τα πλαστικοποίησα και τα ξαναέκοψα. Έκανα περιμετρικά τρύπες με το διακορευτή και παρότρυνα τα παιδιά να "κεντήσουν" τις κάρτες με κορδέλες της επιλογής τους!




12. Επιφάνειες πλαστελίνης


     Εικόνες Α4 τις οποίες πλαστικοποιούμε και τα παιδιά από πάνω συμπληρώνουν την εικόνα με δημιουργίες από πλαστελίνη! Επιφάνειες με φθινοπωρινά θέματα θα βρείτε εδώ.


13. Γενέθλια




     Φυσικά δε γίνεται νηπιαγωγείο χωρίς γενέθλια! Χαρίσαμε στη Νεφέλη ένα βιβλίο με τις ζωγραφιές μας και με τις καλύτερες ευχές μας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips