Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Βιβλιο-γνωριμίες: Ώρα για θέατρο!Νέα στήλη στο blog! Βιβλιο-γνωριμίες! Εδώ θα γνωρίζουμε νέα βιβλία που είναι χρήσιμα για τη δουλειά μας! Ποδαρικό στη στήλη κάνει το βιβλίο "Ώρα για θέατρο!" των Μαίρης Μπιρμπίλη και Απόστολου Πάππου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Το βιβλίο μας προσφέρει δύο θεατρικά έργα για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό. Το πρώτο έργο είναι διασκευασμένο το βιβλίο "Η Νύχτα που Γεννήθηκε η Αγάπη" της Σοφίας Μαντούβαλου, η οποία μάλιστα προλογίζει και το βιβλίο, γεγονός που δείχνει πόσο και η ίδια αποδέχεται και επικροτεί την παρούσα διασκευή του έργου της. Το έργο είναι γιορτινό και ταιριάζει πολύ για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου.
"Τα παιδιά ξυπνούν, μαζεύονται γύρο από το διάσημο κόκκορα Μίζα Ντελ Γκάλο και τον ακούνε να τους μιλά για τη νύχτα που ένα υπέρλαμπρο φως φώτισε όλο τον ουρανό, για τη νύχτα που οι άνθρωποι και τα ζώα όλου του κόσμου τραγούδησαν την Άγια Νύχτα σε όλες τις γλώσσες αλλά και για τα χρόνια που ακολούθησαν και οι άνθρωποι έχασαν την αγάπη."

Το έργο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, επομένως δεν κουράζει θεωρώ. Αποτελείται από 7 μικρές σκηνές και είναι γραμμένο για 23 παιδιά.
 Το δεύτερο διασκευασμένο έργο του βιβλίου είναι "Ο Μικρός Πρίγκιπας"! Για όλους εσάς που αγαπάτε το πρωτότυπο βιβλίο, τώρα μπορείτε εύκολα να το μεταφέρετε στο "σανίδι" του σχολείου!

 Είναι γραμμένο για 25 παιδιά και το καλό είναι πως υπάρχουν ρόλοι που είναι πιο απαιτητικοί και άλλοι πιο εύκολοι, ώστε να μη δυσκολευτούν τα παιδιά που ντρέπονται ή που δε θέλουμε να τα πιέσουμε περισσότερο από όσο θέλουν και μπορούν.
Τα έργα είναι χωρισμένα σε σκηνές και το κείμενο γραμμένο σε ομοιοκατάληκτους στοίχους, οι οποίοι εύκολα απομνημονεύονται από τα παιδιά.

Στο τέλος του έργου, υπάρχουν επιπλέον προτάσεις σχετικές με:
  • Τα σκηνικά για κάθε σκηνή
  • Τα αντικείμενα που θα χρειαστούν
  • Πιθανές σχετικές κατασκευές
  • Ενδυματολογικές προτάσεις
  • Τη μουσική που μπορείτε να βρείτε εύκολα στο διαδίκτυο 
  • Σκηνοθετικές ιδέες που ίσως μας φανούν χρήσιμες ή που ίσως μας δώσουν την έμπνευση για κάτι άλλο!


Στις οδηγίες και προτάσεις, δε λείπουν και ιδέες για προσκλήσεις, αφίσες και προγράμματα! Στο τέλος αυτής της ενότητας, οι συγγραφείς συνοψίζουν τα βασικά στοιχεία ανά σκηνή, δηλαδή τα αντικείμενα, τους ρόλους και τη μουσική. Αυτό είναι πραγματικά χρήσιμο και είναι κάτι που σε κάθε παράσταση πρέπει να το κάνω οπωσδήποτε! Είναι ευκολία να σου το δίνουν έτοιμο!
Στο Παράρτημα του βιβλίου περιέχονται σκίτσα με ιδέες για σκηνικά και κοστούμια για καθένα από τα δύο έργα. Δηλαδή δυο έργα έτοιμα σε όλους τους τομείς! Μένει να κάνετε τη διανομή!

Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε απευθείας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με μια μικρή έκπτωση.Καλή επιτυχία στη χριστουγεννιάτικη γιορτή σας!!Υ.Γ.: Στην αρχικη φωτογραφία βλέπετε την πλεξούδα της Ραπουνζέλ (δείτε πώς θα τη φτιάξετε εδώ), τα εύκολα ραβδάκια (δείτε τα εδώ) και την κάπα της Έλσας (δείτε την εδώ)!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips