Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Ιδέες για τη γωνιά της γραφής!



Η γωνιά της γραφής είναι από τις βασικές γωνιές και δε λείπει από κανένα νηπιαγωγείο. Παρακάτω σας δίνω μερικές ιδέες για πως μπορούμε να την εμπλουτίσουμε!

Όσον αφορά τους πίνακες αναφοράς με γράμματα, έψαξα στο διαδίκτυο, αλλά είτε δε με κάλυπταν οι λέξεις που είχαν επιλεχθεί είτε κάτι θα έλειπε. Έτσι, αποφάσισα να φτιάξω τις δικές μου κάρτες, με εικόνες που μου άρεσαν καλύτερα και τις θεωρούσα οικείες για τα παιδιά. Επίσης, συμπλήρωσα την κάθε εικόνα με τη λέξη της, με κεφαλαία και μικρά και το κάθε γράμμα πάνω από την εικόνα, επίσης κεφαλαίο και μικρό. Τις τύπωσα, τις κόλλησα σε χαρτόνι και μπήκαν στη γωνιά της γραφής! Τις ίδιες κάρτες τις τύπωσα και δεύτερη φορά, τις έκοψα χωριστά, τις πλαστικοποίησα και τις έβαλα σε καλαθάκι, ώστε να μπορούν να παίζουν με αυτές!




Η συνάδελφος προτίμησε να τις δέσει με σύρμα πίπας, σαν μπρελόκ! Το ίδιο έκανα κι εγώ στο σπίτι για την κόρη μου! Το  μόνο επιπλέον εργαλείο που χρειάστηκε ήταν ο διακορευτής.




Τις κάρτες που έφτιαξα μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ (πατήστε το κάτω δεξιά κουμπάκι με τα ανθρωπάκια. Θα σας βγάλει στην αρχική σελίδα του SlideShare. Έπειτα πατήστε "Save this document" και θα σας το αποθηκεύσει στον υπολογιστή σας! Το αρχείο θα το βρείτε στο φάκελο του υπολογιστή σας με το όνομα "Λήψεις").




Πριν λίγα χρόνια είχα φτιάξει αυτή την ταμπελίτσα για τη γωνιά της γραφής.




Φέτος έφτιαξα ταμπελίτσες για όλες τις γωνιές στον υπολογιστή! Έτσι και γι' αυτή τη γωνιά!





Τις ταμπέλες για τις υπόλοιπες γωνιές μπορείτε να τις βρείτε σε αυτή την ανάρτηση.


Φέτος, που το νηπιαγωγείο όπου τοποθετήθηκα ήταν εντελώς άδειο, έπρεπε να τα σκεφτώ και να τα φτιάξω όλα από την αρχή. Τοποθέτησα, λοιπόν, στη γωνιά τα εξής:



  • Μαγνητικά γράμματα κεφαλαία
  • Μαγνητικό πίνακα (τον αγόρασα αργότερα)
  • Τις καρτελίτσες με τα γράμματα
  • Μολύβια, γόμες, ξύστρες
  • Στυλό-μαρκαδοράκια διαφόρων χρωμάτων
  • Χρωματιστά Α4 κομμένα στα 2
  • Καρτέλες πλαστικοποιημένες, με λέξεις και εικόνες, αναλόγως της εποχής και του θέματος που δουλεύουμε
  • Τετράδιο με την αλφαβήτα, φτιαγμένο από προηγούμενη συνάδελφο, πλαστικοποιημένο και με δεμένες σελίδες
  • Οτιδήποτε μπορεί να τους κινήσει το ενδιαφέρον στο γράψιμο, όπως προσκλητήρια, εισιτήρια κλπ.

Φέτος δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε συνταγές, άλλες χρονιές, όμως, τις γράφαμε σε Α4 και τις τοποθετούσαμε κι αυτές στη γωνιά!




Γωνιά της γραφής συναδέλφου. Αναρτά κάθε γράμμα που δουλεύουν ξεχωριστά.




Επίσης, έχει καλαθάκι με τα ονοματεπώνυμα των παιδιών, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Δίπλα στο τραπέζι, σε καλάθι έχει τους φακέλους των παιδιών όπου συγκεντρώνει οποιαδήποτε εργασία σχετική με Γλώσσα.




Μερικές πολύ όμορφες ιδέες βρήκα στο Pinterest!


Γραμματοκιβώτιο και σακούλα για τα γράμματα!
Πηγή


Κάρτες εξάσκησης λεπτής κινητικότητας.
Πηγή


Αν και αυτές οι ασκήσεις λεπτής κινητικότητας ταιριάζουν καλύτερα στο παλιό αναλυτικό πρόγραμμα, δεν είναι κακό να τις έχετε στη γωνιά της γραφής και όποιο παιδί θέλει να παίζει με αυτές, ζωγραφίζοντας με μαρκαδόρο τα σχήματα και τις γραμμές. Οι καρτούλες είναι πλαστικοποιημένες, ώστε με βρεγμένο πανί να φεύγει ο μαρκαδόρος και να επαναχρησιμοποιούνται άπειρες φορές!


Γωνιά οργανωμένη με καλαθάκια!
Πηγή


Λέξεις για κάθε μήνα!
Πηγή


Άλμπουμ με φωτογραφίες των παιδιών και το όνομά τους!
Πηγή


Κάρτες για τις σύνθετες λέξεις!
Πηγή


Άλλο ένα παιχνίδι με τα μαγνητικά γράμματα!
Πηγή


Φωτο-παζλ με γράμματα!
Πηγή


Παιχνίδι με γλωσσοπίεστρα, σύρμα πίπας και κυβάκια με γράμματα
 για κατασκευή βραχιολιών!
Πηγή


Με άμμο, ζάχαρη ή αλάτι μπορείτε να φτιάξετε έναν τέτοιο δίσκο!
Πηγή


Επίσης, πολύ όμορφες ιδέες βρήκα και στο blog "Τα νήπια ταξιδεύουν".


Τέλος, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο Pinterest στον πίνακά μου "Ιδέες για τα Νήπια", όπου καρφιτσώνω οτιδήποτε μπορεί να μου φανεί χρήσιμο!


11 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμες οι καρτούλες και οι ιδέες! Θα μου χρειαστούν σίγουρα, το μικρό μου είναι προνηπιάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου φάνηκαν χρήσιμες! Τα παιδιά τρελαίνονται για κάρτες! Μπορούν να απασχολούνται άπειρες ώρες με αυτές!

      Διαγραφή
  2. Μπραβο συγχαρητηρια, μακαρι ολες οι νηπιαγωγοι να ειχαν το μερακι σου και τις ιδεες σου, θα προσπαθησω να κανω μερικα απο αυτα σπιτι.ο γιος μου ειναι 4 και δυσκολευεται με την λεπτη κινητικοτητα, ευχαρισρω για τις ιδεες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου έστειλα σε π.μ. και κάποιες επιπλέον ιδέες για το σπίτι που μπορεί να τον βοηθήσουν στη λεπτή κινητικότητα! Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο σου που ασχολησε! Τον Σεπτέμβρη η κορη μου θα πάει στο νηπιαγωγείο και έχω απο τώρα αγωνία για την δασκάλα που θα έχει! Μάκαρι να έχει μεράκι οπώς εσύ! Υπάρχει στο ίντερνετ εκτυπώσιμο υλικό για ασκήσεις λεπτής κινητικότητας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτυπώσιμο υλικό για αυτή θα βρεις σε αφθονία στο Pinterest, ρίξε μια ματιά εδώ

      https://www.pinterest.com/search/pins/?rs=ac&len=2&q=fine+motor+printables&term_meta%5B%5D=fine%7Cautocomplete%7C0&term_meta%5B%5D=motor%7Cautocomplete%7C0&term_meta%5B%5D=printables%7Cautocomplete%7C0.

      Να ξέρεις, όμως, ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι ανάπτυξης της λεπτής κινητικότητας, όπως οι πλαστελίνες, οι κάρτες κεντήματος (ρίξε μια ματιά εδώ https://www.pinterest.com/search/pins/?rs=ac&len=2&q=lacing+cards&term_meta%5B%5D=lacing%7Cautocomplete%7C0&term_meta%5B%5D=cards%7Cautocomplete%7C0)

      ...η κατασκευή "κοσμημάτων" κλπ!

      Πειραματίσου με διάφορα και δες τι τραβάει περισσότερο την κόρη σου. Ο σκοπός είναι να μη βαρεθεί το παιδί και θέλει να τα παρατήσει αλλά να του κινείται το ενδιαφέρον!

      Για τη δασκάλα μην έχεις αγωνία, οι περισσότερες συνάδελφοι είναι πολύ αξιόλογες και καλά καταρτισμένες! Για ότι άλλο χρειαστείς μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου με τη φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται στα δεξιά του Blog!

      Καλή συνέχεια!!!

      Διαγραφή
  4. Τριανταφύλλενια μου μπράβο! πολύ ωραίες οι ιδέες σου! Ευχαριστούμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι ομορφα που ναι ολα εδω μεσα αλλα κ στο αλλο σπιτακι σου...απιθανα μπραβο πλαθετε χαρακτηρες
    εσεις οι νηπιαγωγοι κ σας θαυμαζω.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Σοφία μου για τα καλά σου λόγια!!
      Πραγματικά το επάγγελμά μας είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται πολύ υπευθυνότητα από εμάς τις νηπιαγωγούς!

      Διαγραφή

Blogging tips