Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

7 πρακτικά κόλπα για την οργάνωση της τάξης



     Κάθε φορά που μπαίνω σε μια τάξη να αναπληρώσω κάποια συνάδελφο είναι μεγάλη ευλογία για 'μένα, αφού μαθαίνω ένα σωρό καινούργια πράγματα! Από τις εργασίες, τον τρόπο που έχει στήσει και τρέχει την τάξη, τα όσα μου λένε τα παιδιά, προσπαθώ να απορροφάω όσα περισσότερα μπορώ! Κάθε νηπιαγωγός είναι θησαυρός ολόκληρος! Να 7 κόλπα που έμαθα αυτή τη φορά:




1. Κανένα χαρτί χαμένο



     Πολλά χαρτιά χρησιμοποιούνται από τα παιδιά για ζωγραφική και τελικά καταλήγουν στον κάδο χωρίς να γεμίσουν. Τα παιδιά είναι εκπαιδευμένα ώστε να τοποθετούν τα χαρτιά αυτά σε ένα χαμηλό ράφι. Όταν η νηπιαγωγός θέλει να τους δείξει/σχεδιάσει κάτι, χρησιμοποιεί αυτά τα χαρτιά. Η οικονομία είναι παντού!


2. Όχι άλλες εργασίες από την αρχή



     Αυτά τα χαρτιά έχουν και άλλη μια χρήση. Όταν κάποιο παιδί κάνει λάθος στην εργασία του ή τη ζωγραφιά του και θέλει να το διορθώσει, κόβει ένα κομματάκι άσπρο χαρτί και το κολλάει με κόλλα στικ, πάνω στο σημείο που θέλει να διορθώσει! Brilliant!!


3. Μαρκαδόροι ανά χρώμα



     Αυτή τη μέθοδο την είχα συναντήσει και σε άλλο νηπιαγωγείο, αλλά μου φαινόταν ανούσιο. Τώρα, όμως, κατάλαβα το νόημα. Οι καινούργιοι μαρκαδόροι χωρίζονται βάσει χρώματος. Όταν κάποιος μαρκαδόρος ξεθωριάσει, μπορούμε άμεσα να τον αντικαταστήσουμε χωρίς να ψάχνουμε! Έμαθα, επίσης, ότι μπορεί κανείς να αγοράσει μαρκαδόρους μεμονωμένους στα χρώματα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, αναλόγως με τις ανάγκες της τάξης!


4. Κάθε κομματάκι χρήσιμο



     Κανένα κομμάτι χαρτί δεν πάει χαμένο! Όλα τα ρεταλάκια συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο πλαστικό κουτί με καπάκι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κολάζ, κατασκευές και οτιδήποτε άλλο!


5. Α4 σε κουτί



     Τα φύλλα Α4 πάντα τα είχα στο πρώτο συρτάρι από τις συρταριέρες με τις εργασίες των παιδιών. Η συνάδελφος μου τα έχει τοποθετήσει σε μισό κουτί χαρτονένιο σε ένα χαμηλό ράφι και τα παιδιά δε χρειάζεται να ανοιγοκλείνουν συρτάρια τόσες φορές τη μέρα. Νομίζω είναι πιο πρακτική η μέθοδος αυτή.


6. Καπάκια και τουβλάκια




     Τα καπάκια από τους χαλασμένους μαρκαδόρους ταιριάζουν άψογα στα τουβλάκια της τάξης! Με αυτά φτιάχνουν πύργους, σκεπές και φράχτες!


7. Πούλιες και τυρί κρέμα



     Οι πούλιες φυλάσσονται σε ένα κουτάκι από τυρί κρέμα, το οποίο είναι ρηχό και πλατύ, γεγονός που επιτρέπει να βρίσκει κανείς ακριβώς αυτό που ψάχνει!



Πώς σας φαίνονται τα κόλπα;
Εφαρμόζετε κάποια από αυτά;
Εσείς τι κόλπα έχετε να προτείνετε;

1 σχόλιο:

Blogging tips