Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς να βοηθήσετε το παιδί που ξεκινάει νηπιαγωγείο (β' μέρος)




Διαβάστε εδώ το α' μέρος


7. Στο νηπιαγωγείο, το δεκατιανό και το γεύμα, αν πρόκειται για ολοήμερο τμήμα, είναι χρόνος που έχει παιδαγωγική αξία. Πρόκειται για δραστηριότητα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι εκπαιδευτικοί αξιοποιούν τα γεύματα για να διευρύνουν τις εμπειρίες, τις δεξιότητες και τις γνώσεις των παιδιών σας σε θέματα διατροφής, αυτοεξυπηρέτησης και αυτονομίας, συνεργασίας κλπ. Συνεργαστείτε με τις νηπιαγωγούς και βοηθήστε το παιδί σας ώστε να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Είναι ένας τρόπος να του διδάξετε πώς να φροντίζει την υγεία του μέσα από τις διατροφικές επιλογές του.

8. Επισκεφθείτε μαζί με το παιδί σας το νηπιαγωγείο πριν τη φοίτησή του. Ρωτήστε να μάθετε εάν οι εκπαιδευτικοί προτίθενται να οργανώσουν ημέρα υποδοχής για τα παιδιά και τους γονείς με τη λήξη των εγγραφών. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να γνωρίσετε άλλα παιδιά που πρόκειται να φοιτήσουν στο ίδιο νηπιαγωγείο με το παιδί σας, όπως και τους γονείς τους. Κανονίστε συναντήσεις μαζί τους για το διάστημα έως την έναρξη των σχολείων ώστε να γνωριστούν καλύτερα τα παιδιά σας. Θα μειωθεί το άγχος του αποχωρισμού αν στο ξεκίνημά του έχει ένα φίλο.

9. Απαντήστε με ειλικρίνεια σε ερωτήσεις του παιδιού σας για το νηπιαγωγείο χωρίς να εξιδανικεύετε τα πράγματα. Π.χ. πείτε του ότι, στο νηπιαγωγείο, παίζουν, ζωγραφίζουν, κάνουν χαρτοκοπτική, ακούν ιστορίες, μουσική και τραγούδια, φτιάχνουν κατασκευές και η νηπιαγωγός διαβάζει στα παιδιά διάφορα κείμενα που τους αρέσουν. Κάποιες δραστηριότητες μπορεί να τις κάνει μόνο του το κάθε παιδί και κάποιες άλλες με παρέα.

10. Περιγράψτε του ένα ημερήσιο πρόγραμμα για να το βοηθήσετε να ξέρει ποιες είναι οι καθημερινές ρουτίνες. Π.χ. "θα πηγαίνουμε στο νηπιαγωγείο στις 8 το πρωί. Θα τακτοποιείς μόνος σου τα πράγματά σου και θα διαλέγεις που θέλεις να παίξεις. Αργότερα, όλα τα παιδιά θα συγκεντρώνεστε με τη δασκάλα σας σε μία μεγάλη παρέα. Ή μπορείτε να κάνετε κάποιες δραστηριότητες σε ομάδες. Θα τρώτε το δεκατιανό σας και θα βγαίνετε διάλειμμα. Μετά το διάλειμμα θα μπαίνετε στην τάξη για να κάνετε κάτι άλλο. Στις 12.15' το πρόγραμμά σου τελειώνει. Αυτή την ώρα θα είναι πάντα εκεί κάποιος από την οικογένειά μας για να σε περιμένει". Αν πηγαίνετε το παιδί στο νηπιαγωγείο στην ώρα του, χωρίς να καθυστερείτε, του διδάσκετε τι σημαίνει συνέπεια και υπευθυνότητα. Αν είστε εκεί την ώρα που σχολάει, το βοηθάτε να κατανοήσει ότι η ασφάλεια του σπιτιού του το περιμένει και πάλι και ότι είστε συνεπείς και οι ίδιοι. Αν αργείτε, το παιδί σας μπορεί να βιώσει ένα αίσθημα εγκατάλειψης και ανασφάλειας.

11. Μια εβδομάδα πριν το ξεκίνημα της φοίτησής του φροντίστε για την προσαρμογή του στο ωράριο του νηπιαγωγείου. Είναι σημαντικό να ξυπνάει νωρίς, να ετοιμάζεται μόνο του και να νιώθει ξεκούραστο.

12. Μη διστάσετε να συζητήσετε με τη νηπιαγωγό για τυχόν δυσκολίες ή προβλήματα που προκύπτουν στη ζωή του παιδιού σας, π.χ. γέννηση, διαζύγιο κ.α. Μοιραστείτε την αγωνία σας και την ευθύνη για τη μάθησή του.

13. Εμπιστευτείτε τους εκπαιδευτικούς του νηπιαγωγείου. Είναι επιστήμονες που γνωρίζουν πως να παρέχουν ασφάλεια στα παιδιά σας, πώς να τους δίνουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και πως να υποστηρίζουν τη μάθησή τους, οποιοδήποτε και αν είναι το σημείο εκκίνησης του παιδιού σας.

14. Συνεργαστείτε συστηματικά με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού σας για να χτίσετε γέφυρες συνέχειας ανάμεσα στο σπίτι και στο νηπιαγωγείο οι οποίες θα το διευκολύνουν ώστε να περνά εύκολα από το ένα περιβάλλον στο άλλο.


     Το παιδί σας, όπως κάθε παιδί, δικαιούται και μπορεί να βιώσει τη μετάβασή του στο νηπιαγωγείο ως μια ομαλή και ευχάριστη εμπειρία. Ας συνεργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι ενήλικες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ας το υποστηρίξουμε ο καθένας μέσα από τις στάσεις και τις δράσεις του και στα πλαίσια του δικού του ρόλου, ώστε να βιώσει τη μετάβασή του από το σπίτι στο νηπιαγωγείο ως μια θετική, ευχάριστη και συναρπαστική εμπειρία.



6 σχόλια:

  1. Ευχαριστουμε για τις συμβουλές, είναι πραγματικά πολύ χρήσιμες! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μια πάλι! Για το πολύ όμορφο blog σου έχω ένα βραβείο! Μπορείς να το παραλάβεις από εδώ: http://mylittlecosyworld.blogspot.gr/2015/09/liebster.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα!!!Έχεις να παραλάβεις ένα βραβείο από εμάς!!!Έλα μια βόλτα από το blog μας: http://ta-panta-gia-ti-gunaika.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blogging tips