Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Πώς να βοηθήσετε το παιδί που ξεκινάει νηπιαγωγείο (α' μέρος)



     Πριν μερικά χρόνια, η τότε σχολική μας σύμβουλος, είχε δώσει αυτό το κείμενο για να μοιραστεί στους γονείς των παιδιών που θα φοιτούσαν στα νηπιαγωγεία του νομού. Είναι ένα ενημερωτικό, που περιέχει κάποιες δραστηριότητες για τους γονείς, ώστε να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση του παιδιού από το σπίτι ή τον παιδικό σταθμό στο νηπιαγωγείο. Είναι χρήσιμο τόσο στους γονείς, οι οποίοι μπορούν να εφαρμόσουν τις δραστηριότητες, όσο και στους εκπαιδευτικούς που θέλουν να κατατοπίσουν τους γονείς. Σας παραθέτω το μεγαλύτερο μέρος του!


     Αγαπητοί γονείς,
     Η εγγραφή του παιδιού σας στο σχολείο σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, σημαντικής περιόδου για τη ζωή του. Το παιδί σας φεύγει από ένα γνωστό και άνετο περιβάλλον όπως είναι αυτό του σπιτιού σας ή του παιδικού σταθμού και εισέρχεται σε ένα άλλο, το οποίο είναι διαφορετικό και άγνωστο. Η μετάβασή του αυτή αποτελεί μια πρόκληση διότι συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές, οι οποίες συνδέονται με την ένταξή του στο πρώτο οργανωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον. [...]

1. Πληροφορηθείτε έγκαιρα ποιο είναι το νηπιαγωγείο στο οποίο πρέπει να γράψετε το παιδί σας. Λάβετε υπόψη σας ότι είναι σημαντικό για το παιδί σας να συνεχίσει τη μετάβασή του και στο δημοτικό σχολείο μαζί με τους φίλους του από το νηπιαγωγείο. Πείτε στο παιδί σας σε ποιο νηπιαγωγείο θα φοιτήσει.

2. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει με άλλα παιδιά και να συμμετέχει ενεργά σε ομαδικές δραστηριότητες. Διδάξτε του πως να συνεργάζεται, πως να μοιράζεται πράγματα με τους άλλους και πως να περιμένει τη σειρά του. Έτσι θα έχει μικρότερες δυσκολίες όταν θα συμμετέχει σε ομαδικές - συνεργατικές δραστηριότητες στην τάξη.

3. Δείξτε του πως να οργανώνει το χώρο του και τα πράγματά του. Π.χ. δείξτε του πως να κακτοποιεί τα καθαρά του ρούχα στα συρτάρια του. Έτσι μαθαίνει να διαχειρίζεται το χώρο του.

4. Θέστε σταθερά όρια συμπεριφοράς και κανόνες στο σπίτι, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει το παιδί σας. Επιμείνετε στην τήρησή τους. Π.χ. πότε, για πόση ώρα θα βλέπει τηλεόραση. Ή επιμείνετε να τακτοποιεί τα παιχνίδια του και τα πράγματά του, κ.α. Η οριοθέτηση της συμπεριφοράς στο σπίτι θα βοηθήσει το παιδί σας να κατανοήσει και να αποδεχτεί ευκολότερα τους κανόνες της ζωής στο νηπιαγωγείο και στην κοινωνία γενικότερα.

5. Αναθέστε του ευθύνες και δώστε του πρωτοβουλίες για θέματα χαμηλού ρίσκου και μειωμένης επικινδυνότητας. Π.χ. να πηγαίνει στην τουαλέτα μόνο του, να πλένεται και να ντύνεται μόνο του, να δένει τα κορδόνια του, να διαλέξει τι ρούχα θα φορέσει, να φροντίσει το κρεβάτι του, το σακίδιό του για την εκδρομή, κ.α. Έτσι, προωθείτε σταδιακά την αυτονομία του, το βοηθάτε να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και το ενδυναμώνετε.

6. Διαβάστε στο παιδί σας παραμύθια και σχολιάστε το περιεχόμενό τους. Δανειστείτε βιβλία από τη Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη της πόλης ή το Νηπιαγωγείο. Εντάξτε στις επιλογές σας και παραμύθια που θίγουν θέματα αλλαγών, φιλίας,  και διαφορετικότητας.  Η ανάγνωση και επεξεργασία παραμυθιών με τέτοιο περιεχόμενο θα βοηθήσει το παιδί σας να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματά του κατά τη διάρκεια της μετάβασης.

6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Αριάδνη μου! Είναι πολύ κατατοπιστικές για τους γονείς!

      Διαγραφή
  2. Φέτος πηγαίνουμε κι εμείς νηπιαγωγείο και πραγματικά νιώθω "κάπως"! Μάλλον έχω αγωνία! Ευχαριστουμε για τις συμβουλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι καλή αρχή και στις δυο σας! Οι περισσότερες μανούλες έχουν αγωνία! Όλα καλά θα πάνε!

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για τις συμβουλές!! Φέτος νηπιαγωγείο και εμείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το καλό! Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι η αγαπημένη σχολική εμπειρία των παιδιών!!

      Διαγραφή

Blogging tips