Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Μιλάμε στα παιδιά για τις Απόκριες



     Την περίοδο πριν τις Απόκριες, είναι καλό να εξηγούμε στα παιδιά τη σημασία της ημέρας αυτής, τόσο σε σχέση με την αρχαία ελληνική λατρεία, όσο και με την χριστιανική πίστη και παράδοση. Για το σκοπό αυτό, έχω βρει ένα υπέροχο κείμενο, αποσπάσματα του οποίου χρησιμοποιώ κατά τη συζήτηση με τα παιδιά. Το κείμενο είναι γραμμένο με απλά λόγια και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις εικόνες που σας παραθέτω, ώστε να οπτικοποιήσουν τα όσα θα συζητάτε.


"Τα πολύ-πολύ παλιά χρόνια, πολύ πριν γεννηθούμε εμείς, ζούσαν στην τόπο μας οι πρόγονοί μας, οι “αρχαίοι Έλληνες”. Οι συνήθειές τους ήταν λίγο πολύ ίδιες με τις δικές μας. Καλλιεργούσαν τη γη, πήγαιναν για κυνήγι, ύφαιναν τα ρούχα τους, πίστευαν,όμως, στα είδωλα, στους 12 θεούς του Ολύμπου, έκτιζαν ναούς γι’ αυτούς και τους ετοίμαζαν γιορτές για να τους ευχαριστούν.



Οι 12 θεοί του Ολύμπου.


Εκτός,όμως, από τους 12 θεούς του Ολύμπου, υπήρχαν και μερικοί άλλοι, οι μικρότεροι θεοί, όπως τους λέμε τώρα. Ένας απ’ αυτούς ήταν ο Διόνυσος, ο οποίος προστάτευε τη γεωργία και τ’ αμπέλια κι ήταν ο θεός του κρασιού και του γλεντιού.


Ο θεός Διόνυσος.

Πίστευαν ότι ο Διόνυσος χάριζε στους ανθρώπους τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. Όπως τώρα, έτσι και τότε, η βλάστηση της γης, ερχόταν την άνοιξη. Καθώς λοιπόν ο Διόνυσος έφερνε την άνοιξη, οι Έλληνες εκείνης της εποχής, ετοίμαζαν γιορτές και πανηγύρια για να τον υποδεχτούν, να τον ευχαριστήσουν για τη βλάστηση και να τον παρακαλέσουν να καθίσει με την άνοιξη στη γη, όσο μπορεί περισσότερο.




Αρχαίος ελληνικός χορός.


Σ’ αυτή τη γιορτή, που την έλεγαν “Ανθεστήρια” (ανθίζουν τα λουλούδια) διασκέδαζαν κι οι ίδιοι πάρα πολύ, γιατί η άνοιξη πάντα φέρνει χαρά. Πώς διασκέδαζαν; Έτρωγαν κάθε λογής φαγητά, έπιναν κρασί, χόρευαν όλη την ώρα, φορούσαν μάσκες στα πρόσωπά τους, πείραζαν -πολύ άσχημα μερικές φορές- ο ένας τον άλλο.




Η Ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία, πρέπει να ξέρετε παιδιά, ότι δε συμφωνεί με τη γιορτή αυτή, που όμως έχει καθιερωθεί σαν έθιμο.


Η ονομασία ΑΠΟΚΡΙΕΣ ξεκίνησε από τα βυζαντινά χρόνια και λέγεται έτσι, γιατί την τελευταία Κυριακή αυτής της περιόδου αρχίζει η αποχή από το κρέας. Δηλαδή, τις μέρες αυτές αποχαιρετάμε το κρέας, μια και σε λίγο αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Την ίδια σημασία έχει και η ξένη ονομασία "καρναβάλι" που βγήκε από τη φράση "κάρνε βάλε" και η οποία σημαίνει "κρέας έχε γεια".

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

2 σχόλια:

Blogging tips